Categories
News

De overgrote meerderheid van de Oekraïners zat zonder elektriciteit – DW – 23-11-2022

Op de 273e dag Russische grootschalige militaire invasie van Oekraïne Russische troepen blijven proberen de veroverde nederzettingen van het buurland onder controle te houden. De strijdkrachten en eenheden van de territoriale verdediging van Oekraïne verzetten zich tegen agressie. Het is onmogelijk om de verklaringen van vertegenwoordigers van beide partijen uit onafhankelijke bronnen te verifiëren. DW blijft volgen ontwikkelingen Woensdag 23 november (tijd in Moskou).

++19.04++

Als gevolg van een nieuwe massale beschieting van Oekraïne zijn alle kerncentrales, de meeste thermische en waterkrachtcentrales spanningsloos, zijn elektriciteitstransmissiefaciliteiten getroffen en zit de overgrote meerderheid van de consumenten in het hele land zonder elektriciteit , gezegd Ministerie van Energie in Kiev. “Er zijn noodstops. Het gebrek aan elektriciteit kan de warmte- en watervoorziening beïnvloeden. Energietechnici zijn al aan het werk en doen er alles aan om de stroomvoorziening zo snel mogelijk te herstellen”, luidt het bericht. Facebook uitspraak.

++18.46++

Hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne Andriy Yermak kondigde een nieuwe uitwisseling van gevangenen met Rusland aan, waardoor 36 Oekraïners werden teruggestuurd – 35 militairen en een burger. “Onder degenen die zijn vrijgelaten, bevinden zich de mannen die Mariupol verdedigden, die in Azovstal waren, evenals de Nationale Garde die gevangen werden genomen in de kerncentrale van Tsjernobyl in de eerste dagen van de invasie. Over het algemeen slaagden ze erin 22 Nationale Garde vrij te laten, 8 grenswachters, 4 marinestrijders, een man van de strijdkrachten van Oekraïne. Helaas werd het been van de vrijgelaten burger geamputeerd’, schreef hij op Telegram.

APU: 51 van de 70 Russische raketten en 5 drones werden neergeschoten

++18.37++

Volgens Commando luchtmacht van de strijdkrachten van Oekraïne, tijdens de Russische beschietingen op 23 november werden 51 van de 70 Kh-101 / Kh-555, Caliber kruisraketten en 5 kamikaze aanvalsdrones neergeschoten. De lanceringen werden uitgevoerd vanaf 10 Tu-95MS-raketvliegtuigen uit de Volgodonsk-regio’s van de Rostov-regio en de Kaspische Zee, evenals twee kleine raketboten uit de Zwarte Zee, aldus de verklaring.

++18.15++

BIJ Kiev de metro en de ringtrein zijn opnieuw gelanceerd, meldt UNIAN met verwijzing naar het stadsbestuur. Het zal enige tijd duren om het normale verkeer te herstellen. “Wees geduldig en zorg goed voor jezelf”, zeiden de autoriteiten van Kiev. Ondertussen zei de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad dat drie mensen zijn omgekomen bij de beschietingen, onder wie een 17-jarig meisje. “11 inwoners van de hoofdstad raakten gewond. 10 van hen werden in het ziekenhuis opgenomen in de medische faciliteiten van de stad”, schreef Vitali Klitschko in Telegram.

De president van Moldavië verklaarde de onmogelijkheid om Rusland te vertrouwen

++17.55++

De Moldavische president Maia Sandu felle kritiek op de acties van Rusland, die opnieuw de kritieke infrastructuur van Oekraïne troffen, waardoor de stroomvoorziening werd onderbroken, ook in Moldavië. “Rusland heeft Moldavië in duisternis gehuld. De Russische oorlog in Oekraïne doodt mensen, vernietigt woonwijken en energie-infrastructuur met raketten. Aanvallen gaan zelfs nu door in Oekraïne. Mensen halen hun gewonden uit het puin. En ze rouwen om hun overleden geliefden Het leven van mensen kan niet worden teruggedraaid’, schreef ze in Facebook. Tegelijkertijd wees Sandu erop dat technische problemen kunnen worden opgelost, maar Chisinau kan Moskou niet vertrouwen, dat het in duisternis en kou achterlaat, “opzettelijk mensen doodt uit een eenvoudig verlangen om andere volkeren in armoede en vernedering te houden”. “Hoe moeilijk het nu ook mag zijn, onze enige weg, de toekomstige weg van de Republiek Moldavië, moet naar de vrije wereld blijven”, benadrukte ze.

++17.30++

SNBR-secretaris Alexei Danilov gaf commentaar op de nieuwe beschietingen van Oekraïne en verwierp de mogelijkheid van onderhandelingen met de Russische Federatie. Noch Russische raketten noch Iraanse dronesnoch de beschietingen van kraamklinieken, schreef hij in Twitteren.

++17.20++

Door in heel Oekraïne luchtaanvallen begonnen. Volgens de Air Alert Map wordt dit regime om 17.20 uur alleen gehandhaafd in de regio’s Tsjernihiv en Luhansk.

++17.16++

Zonder elektriciteit, naast de regio Odessa en een aantal andere regio’s, Regio’s Tsjernihiv en Kirovohradzeiden de hoofden van de OVA Vyacheslav Chaus en Andrey Raikovich in Telegram. Reparatieploegen nemen al maatregelen om de gevolgen weg te nemen en de stroomvoorziening te herstellen, daarnaast zetten de autoriteiten “Points of Indestructibility” in, zei Chaus.

++17.02++

“Oekraïense Spoorwegen” (Ukrzaliznytsia) waarschuwde voor vertragingen in het verkeer van treinen in heel Oekraïne. Als gevolg van de beschietingen waren secties in de regio’s Kiev, Dnipro, Nikolaev, Lvov, Vinnitsa, Sumy en Kharkiv spanningsloos, aldus de verklaring. Spanningsloze stations worden overgeschakeld op noodstroom, reserve-diesellocomotieven zijn erbij betrokken.

Energoatom: Kerncentrale Zuid werd niet getroffen

++16.52++

Energoatom meldde dat Zuid-Oekraïense kerncentrale werd niet beïnvloed door beschietingen en het uitschakelen van krachtbronnen wordt geassocieerd met de vernietiging van elektrische netwerken. “Alles is in orde met het station. Er is nergens elektriciteit te leveren”, zei Energoatom-woordvoerder Leonid Oleinik tegen UNIAN. Volgens het bureau worden er nog steeds krachtbronnen tegengehouden bij de kerncentrale Zuid. Bovendien werd de kerncentrale van Khmelnytsky losgekoppeld van het elektriciteitsnet en werd de kerncentrale van Rivne in noodbedrijf gezet, meldt UNIAN.

++16.42++

Volgens Militair bestuur van de stad Kiev, als gevolg van een raket die een gebouw met twee verdiepingen in de hoofdstad raakte, kwamen drie mensen om het leven en raakten zes anderen gewond. In de regio Kiev, op het grondgebied van een van de districten, werd een treffer geregistreerd in een hoog gebouw, waardoor brand ontstond, zei het hoofd van de regionale politie Andrey Nebitov. Volgens berichten in de media hebben we het over Vyshgorod.

In Kiev maakten ze de reactie van de Russische Federatie op de resolutie van het Europees Parlement bekend

++16.32++

In Kiev binden ze nieuwe massale raketaanval op het grondgebied van Oekraïne met de aanneming in het Europees Parlement van een resolutie waarin de Russische Federatie wordt erkend als staatssponsor van terrorisme. “Degenen die nog steeds twijfelen, moeten begrijpen: Rusland moet over de hele wereld worden erkend als een terroristische staat en Oekraïne moet zo snel mogelijk alle noodzakelijke luchtverdedigingssystemen ontvangen”, schreef hij. Twitteren De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba. Hij wees op een hele reeks Russische terroristische aanslagen tegen soevereine staten en steun aan terroristische regimes en organisaties, en bedankte ook het Europees Parlement voor zijn duidelijke standpunt.

++16.26++

Regio Lviv zonder elektriciteit vanwege twee raketaanvallen op een elektrisch onderstation, zei het hoofd van de UVA, Maxim Kozitsky.

++16.15++

Vanwege de beschietingen overal Kiev de watertoevoer werd onderbroken, zei burgemeester Vitali Klitschko. “Specialisten van het Kyivvodokanal werken eraan om het zo snel mogelijk te herstellen. Alsjeblieft, voor het geval dat, sla water in. Specialisten doen er alles aan om water terug te voeren naar de huizen van de inwoners van Kiev. Energie-ingenieurs werken ook aan het herstellen van de energievoorziening in de hoofdstad,” – wees hij in Telegram.

In heel Oekraïne en Moldavië – stroomuitval

++16.11++

Op de Zuid-Oekraïense kerncentrale er was een noodstop van energie-eenheden, meldt UNIAN. Ukrenergo geeft aan dat noodstroomstoringen in het hele land ongeveer een dag kunnen duren. In Kiev is onder andere de metro spanningsloos, er zijn generatoren bij betrokken.

++16.07++

Chisinau en een aantal andere nederzettingen in Moldavië zonder stroom zijn achtergebleven Vicepremier Andrei Spinu. Tegelijkertijd bracht hij dit in verband met nieuwe Russische beschietingen van Oekraïne.

++16.00++

Geheel Lviv stroomloos, zei de burgemeester van de stad Andrey Sadovoy. Allemaal zonder stroomvoorziening regio Odessamaar ook gedeeltelijk Kiev, Kharkov, Khmelnitsky, Nikolaev en Zaporozhye.

++15.50++

“Grote zeven” is aan het overwegen limietprijzen voor Russische offshore-olie tussen de 65 en 70 dollar per vat, meldt Reuters onder vermelding van een naamloze EU-diplomaat. Ambassadeurs uit 27 EU-landen zijn van plan om tegen het einde van de dag een gemeenschappelijk standpunt over deze kwestie te bereiken, benadrukt het bureau.

++15.44++

BIJ Regio Kiev raketaanvallen op de residentiële sector en kritieke infrastructuurvoorzieningen werden geregistreerd, schreef OVA-hoofd Aleksey Kuleba Telegram. Hij wees op de dreiging van meer beschietingen.

++15.37++

BIJ Bureau van de president van Oekraïne bevestigde de nieuwe Russische beschietingen en beschuldigde de Russische Federatie van terrorisme. “Terroristen bevestigen onmiddellijk dat ze terroristen zijn – ze lanceren raketten. Naïeve verliezers”, schreef het hoofd van de OPU Andriy Yermak in Telegram.

++15.33++

Burgemeester van Kiev Vitaliy Klitschko binnen gemeld Telegram over het raken van een van infrastructurele voorzieningen steden. Hij drong er bij mensen op aan om in dekking te blijven en kondigde de voortzetting van de luchtaanval aan. Het hoofd van de Kiev OVA Oleksiy Kuleba zei dat luchtverdediging werkt in de regio. “Blijf in schuilplaatsen en veilige plaatsen”, schreef hij.

Luchtverdedigingswerken in Kiev en Zuid-Oekraïne

++15.15++

Volgens Oekraïense media Kiev explosies donderden. Ukrayinska Pravda, daarbij verwijzend naar voorlopige gegevens, rapporteert over het werk van de luchtverdediging.

++15.05++

Luchtmacht van Oekraïne vanaf 13.20 geregistreerd ten minste 15 lanceringen van Russische raketten. Dat zei op zijn beurt het hoofd van de regionale administratie van Nikolaev, Vitaly Kim Telegram over de beschietingen van Zuid-Oekraïne. “Er zijn veel raketten. Vanuit het zuiden en vanuit het oosten. De luchtverdediging werkt”, schreef hij.

++14.55++

President van Oekraïne Volodymyr Zelensky verheugd over het besluit van het Europees Parlement over de erkenning van Rusland staatssponsor van terrorisme en de staat die de middelen van terrorisme gebruikt. “Rusland moet op alle niveaus worden geïsoleerd en ter verantwoording worden geroepen om een ​​einde te maken aan zijn langdurige beleid van terrorisme in Oekraïne en de wereld”, schreef hij. Telegram.

Het Europees Parlement erkende de Russische Federatie als sponsor van terrorisme

++14.35++

23 november om alle regio’s van Oekraïne gepland black-outs volgens de schema’s van regionale afdelingsafdelingen, rapporten “Ukrenergo”. Beperkingen zijn van kracht gedurende de dag, van 00.00 tot 24.00 uur. We werken eraan om alle apparatuur die is beschadigd door Russische raketten en drones zo snel mogelijk te herstellen.

++14.20++

Europees parlement geaccepteerd resolutie waarin Rusland wordt erkend als staatssponsor van terrorisme vanwege de militaire agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne.
Door Rusland tot staatssponsor van terrorisme te verklaren, willen de EP-leden volgens de website van het Europees Parlement de weg vrijmaken om de Russische president Vladimir Poetin en de Russische regering ter verantwoording te roepen voor een internationaal tribunaal.

GUR: Rusland bouwt verdedigingsstroken in het noorden van de Krim

++14.05++

Volgens Oekraïense militaire inlichtingendienst, Russische troepen bereiden zich actief voor op de verdediging van de geannexeerde Krim en bouwen verdedigingslinies aan de rand van het schiereiland en in het noordelijke deel ervan. “Ze creëren een verdedigingszone zowel op de linkeroever van de Dnjepr in de regio Kherson als aan de administratieve grens met de Krim, in het noorden van het schiereiland. Ze bouwen met name twee positiegebieden in het noordelijke deel van de Dzhankoy Dit is erg belangrijk voor hen, want als gevolg van het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten zal het noorden van de Krim de vernietigingszone worden van de strijdkrachten van Oekraïne”, zei hij in een interview. bureau “Ukrinform” vertegenwoordiger van het hoofddirectoraat van inlichtingen (GUR) van het ministerie van Defensie van Oekraïne Andriy Chernyak.

Tegelijkertijd merkte hij op dat de Russen en collaborateurs die uit de regio’s Kherson en Zaporozhye evacueren, niet naar de Krim proberen te komen, maar naar het grondgebied van Rusland. “Zelfs zij begrijpen dat de Krim op de een of andere manier verloren zal gaan voor Rusland en zal terugkeren naar Oekraïne”, voegde hij eraan toe.

Kroniek van de gebeurtenissen 23 november 00.00 – 13.59 >>>

Kroniek van de gebeurtenissen 22 november 14.00 – 23.59 >>>

Zie ook:

Het signaal van de NAVO aan Poetin: wordt Rusland tot terroristisch land verklaard?

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg een upgrade naar een webbrowser die ondersteunt HTML5-video

By Peter Kavinsky

Peter Kavinsky is the Executive Editor at cablefreetv.org