Categories
News

Russische “ontduikers” kunnen asiel krijgen in Duitsland – DW – 23-09-2022

Op de 212e dag van de volledige schaal Russische militaire invasie van Oekraïne Russische troepen blijven proberen de nederzettingen van het buurland te veroveren. De strijdkrachten en eenheden van de territoriale verdediging van Oekraïne verzetten zich tegen agressie. Het is onmogelijk om de verklaringen van vertegenwoordigers van beide partijen uit onafhankelijke bronnen te verifiëren. Volgens de VN hebben ongeveer 14 miljoen Oekraïners hun huizen al verlaten. DW kijkt mee achter ontwikkelingen Vrijdag 23 september (Moskou tijd).

++13.25++

Officieel Berlijn meldde dat vermijden van mobilisatie – een zwaarwegende reden voor de positieve behandeling van de aanvraag voor politiek asiel in Duitsland. Een overeenkomstige instructie is gegeven aan het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF), volgens een DW-correspondent in Berlijn. Opgemerkt wordt dat hetzelfde geldt voor deserteurs. Ondertussen plannen om zich te verspreiden werking van paragraaf 22 van de verblijfswet over deserteurs en “afwijkers” nee, verduidelijkten ze in Berlijn.

++13.10++

Ondernemer, ex-hoofd van Yukos Michail Chodorkovski adviseerde Russische mannen “tussen mobilisatie en” strafzaak “(voor het ontwijken van mobilisatie. – Ed.)” kies een strafzaak.

“Ik heb meer dan 10 jaar gediend, en nu denk ik met afschuw dat als ik dit niet had gedaan, ik aan de andere kant had kunnen eindigen en de griezel van het Kremlin had kunnen helpen mijn broers te vermoorden. Ik wil geloven van niet, maar het zou kunnen gebeuren. ..” – schreef hij in zijn Telegram-kanaal.

++12.50++

Oekraïense inlichtingendiensten kennen de namen van iedereen die samenwerkte met de pro-Russische “autoriteiten” in de bezette gebieden, volgt uit rapporten SBU op Telegram en GUR op Facebook.

Zoals opgemerkt door de GUR, werd deze informatie verkregen “met operationele middelen, inclusief met de hulp van agenten in de autoriteiten en machtsstructuren van de Russische Federatie.”

De SBU van haar kant geeft aan meer dan 1,5 duizend mensen te hebben geïdentificeerd die de Russische Federatie wil betrekken bij het organiseren van een pseudo-referendum in Zaporozhye.

++12.20++

Het Russische Ministerie van Defensie vermeld categorieën burgers die niet onderworpen zijn aan mobilisatie. Onder hen zijn onder meer Russen met een hogere opleiding die werkzaam zijn op het gebied van informatietechnologie en zorgen voor het functioneren van informatie-infrastructuur; medewerkers van Russische telecomoperators en backbone-organisaties op het gebied van informatie en communicatie, evenals medewerkers van organisaties die zorgen voor de stabiliteit van het nationale betalingssysteem en de financiële marktinfrastructuur.

++11.42++

“Als ik het recht heb om me te verzetten tegen deze criminele mobilisatie, waardoor tienduizenden mensen zonder reden ergens in de loopgraven zullen sterven, zullen tienduizenden gezinnen hun moeder, broer, vader, enzovoort verliezen… Als u zich verzet tegen honderdduizenden van onze mensen die zijn gestuurd om dezelfde onschuldige mensen te vermoorden – zal ik 12 dagen dienen en zo lang als nodig is om mijn recht van spreken te hebben. En u zult mijn mond niet houden met uw ShIZO, “de oppositiepoliticus Alexey Navalny commentaar gegeven rechterlijke beslissing over hem voor 12 dagen naar een strafcel sturen. Hij wordt geciteerd door het SOTA Telegram-kanaal.

Volgens Navalny’s perschef, Kira Yarmysh, was een nieuwe overplaatsing naar de ShIZO een straf voor de oppositieleider omdat hij “over mobilisatie gesproken bij de laatste proef.

++11.00++

Ten minste vier gevallen brandstichtingen van militaire registratie- en rekruteringsbureaus en administraties gebeurde vannacht in Rusland, meldt het Telegram-kanaal “ChTD”. Volgens hem werd een molotovcocktail in het gebouw van het militaire rekruteringskantoor in de stad Svobodny in de Amoer-regio gegooid en werd de gevel beschadigd. In het militaire registratie- en rekruteringskantoor van Khabarovsk werd een “molotovcocktail” gelegd tussen de raamtralies van het kantoor van het hoofd van de mobilisatieafdeling en het kantoor voor het opslaan van statistische documentatie.

In de stad Kamyshin in de regio Volgograd gooide een man met een kous op zijn hoofd twee molotovcocktails door het raam van het stadhuis. En in het Altai-dorp Tselinny werden ruiten ingegooid en brandstichting in het Huis van Cultuur, waar het bestuur van de dorpsraad is gevestigd, schrijft Telegramkanaal Shot.

APU zet het offensief voort

++10.10++

In de afgelopen drie dagen Oekraïense troepen veroverden bruggenhoofden op de oostelijke oever van de rivier de Oskol in de regio Charkov, aldus het Britse Ministerie van Defensie in zijn dagelijkse samenvatting. Russische troepen probeerden hier na hun terugtocht begin september een versterkte verdedigingslinie op te bouwen, meldt de Britse inlichtingendienst.

In het zuiden, in de regio Donetsk, gaan de gevechten door, waarbij Oekraïense troepen de stad Liman bestormen, die Russische troepen in mei veroverden, aldus het rapport. Over het algemeen blijft de situatie op het slagveld “moeilijk”, maar Oekraïne oefent nu druk uit op het grondgebied, de controle waarover Rusland zijn militaire doelen moet vervullen, stelt het Britse departement.

++09.30++

Russen die gedeeltelijk geschikt zijn voor militaire dienst (categorie “B” in de militaire ID) zijn onderworpen aan mobilisatie,,Maar zij zullen de laatste zijn die worden opgeroepen”, zegt Yevgeny Fuzhenko, militair commissaris van de regio Irkoetsk, geciteerd door Ircity. Categorie “B” wordt gegeven aan degenen die vanwege gezondheidsproblemen niet in het leger hebben gediend.

++08.50++

De zogenaamde “referenda” begon in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne over de toetreding van regio’s tot de Russische Federatie. Er zijn “stembureaus” geopend in de regio’s “DPR”, “LPR”, Zaporozhye en Cherson. “Stemmen” in alle gebieden duurt tot 27 september.

Advocaat: Leeftijdskwalificaties worden niet nageleefd tijdens mobilisatie

++08.00++

Tijdens de mobilisatie worden de door het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie aangekondigde leeftijdskwalificaties en voorwaarden niet in acht genomen, zegt het hoofd van de mensenrechtenorganisatie “Agora” Pavel Chikov, daarbij verwijzend naar rapporten van de Russen die de dagvaarding hebben ontvangen. Met name een 63-jarige kolonel kreeg een dagvaarding in Moskou, een 60-jarige sergeant kreeg een dagvaarding in Samara, een 49-jarige man die nog nooit in Yakutia had gediend, werd opgeroepen en in Buryatia werden massaal opgeroepen, waaronder 60-jarigen, schrijft Chikov.

++06.45++

Rusland gehouden massale uitwisseling van gevangenen met Oekraïne op de dag van de aankondiging van de mobilisatie, hoogstwaarschijnlijk met als doel het belang van deze uitwisseling te bagatelliseren, experts geloven dat Amerikaans Instituut voor de Studie van Oorlog (ISW). Ze merken op dat de harde benadering van mobilisatie door het Kremlin de publieke woede en wantrouwen in heel Rusland aanwakkert. Extreemrechtse Russische bloggers bekritiseerden de uitwisseling en vroegen of het Kremlin had afgezien van de “denazificatie” van Oekraïne, een van de gestelde doelen van de Russische invasie.

++05.45++

Na Poetins dreigement om kernwapens te gebruiken EU-landen besloten de beslissing over het “prijsplafond” te versnellen over Russische olie, schrijft het bureau Bloomberg met verwijzing naar bronnen in de Europese Commissie. Volgens deze gegevens kan het olieprijsplafond deel gaan uitmaken van een nieuw pakket sancties tegen het Kremlin, hoewel er geen gemeenschappelijk standpunt bestaat tussen de EU-landen over de definitie van een prijsplafond en over hoe deze in te stellen.

Kadyrov: Er zal geen mobilisatie zijn in Tsjetsjenië

++04.30++

BIJ regio Sumy De afgelopen dag werden 11 aanvallen geregistreerd, in totaal werden ongeveer 130 granaten op zijn grondgebied afgevuurd. De gemeenschappen Shaliginskaya, Velikopisarevskaya, Belopolskaya, Krasnopolskaya, Znob-Novgorodskaya, Esmanskaya, Khotynskaya, Yunakovskaya, Seredino-Budskaya en Miropolskaya lagen onder vuur van Russische troepen, op de hoogte hoofd van het regionale militaire bestuur Dmitry Zhivitsky. Als gevolg van de beschietingen raakten vier mensen gewond. Daarnaast werden twee dozijn huizen en 7 auto’s beschadigd. Twee ondernemingen, een school, een kleuterschool en een landelijk cultuurhuis werden ook beschadigd. De stroomvoorziening in de gemeenschappen was onderbroken, maar is nu hersteld.

++03.30++

Mobilisatie zal niet worden uitgevoerd in Tsjetsjenië, zei het hoofd van de republiek, Ramzan Kadyrov, in de ether van het televisie- en radiobedrijf Grozny. Hij verklaarde dit door te zeggen dat Tsjetsjenië tijdens de oorlog in Oekraïne een bepaald “gelanceerd plan” met 254 procent overschreed. Volgens Kadyrov hebben sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne 20.000 inwoners van Tsjetsjenië deelgenomen aan de vijandelijkheden. Tegelijkertijd beloofde hij om vrouwen “naar de frontlinie” te sturen die naar een anti-oorlogsbijeenkomst zullen gaan, of hun echtgenoten en alle kinderen.

++02.30++

Russische troepen vrijgelaten in Zaporozhye ongeveer 10 granaten, sommige raakten de infrastructuur van de stad. “Er wordt informatie verstrekt over de slachtoffers en de vernietiging”, zei Oleksandr Starukh, voorzitter van de regionale militaire administratie van Zaporozhye, op zijn Telegram-kanaal. Hij drong er bij de stedelingen op aan om tijdens de luchtaanval in de schuilkelders te blijven.

Zelensky riep Duitsland op een voorbeeld te zijn in de levering van wapens

++01.30++

Volodymyr Zelensky riep Duitsland op om “een voorbeeld te zijn voor alle andere staten, en niet omgekeerd” over de kwestie van wapenleveringen aan Oekraïne. “Als je ons niet wilt geven – luister, geen belediging, je bent een onafhankelijke staat – geef het dan niet. Maar probeer niet te zeggen: “Eerst Amerika, dan Duitsland, dan zal er Polen zijn, en dergelijke.” Niet nodig. Iedereen moet voor zichzelf verantwoordelijk zijn”, zei de president van Oekraïne in video-interview naar het Duitse portaal Bild. In antwoord op een vraag over de weigering van Duitsland om Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren, benadrukte hij dat de tanks alleen geen einde zouden maken aan de oorlog die Rusland tegen zijn land had ontketend, en dat als de BRD bereid was om de levens van Oekraïners te helpen redden, het moet gepantserde voertuigen leveren aan Oekraïne. “Gepantserde voertuigen zijn voor ons een kwestie van overleven voor Oekraïners. Dit zijn niet alleen tanks, dit zijn ook Matadors (anti-tank granaatwerpers. – Ed.), dit zijn gepantserde voertuigen die in Duitsland zijn, wat we echt willen en vragen Scholz (Duitse bondskanselier Olaf Scholz. – Ed.)”, herinnert Zelensky zich. Volgens hem zullen de IRIS-T-luchtverdedigingssystemen op zichzelf niet helpen om de oorlog te winnen. “Dit is geen wapen waarmee je kunt winnen … Als we het over de overwinning hebben, hebben we hebben niet alleen meer vernietigende wapens nodig”, benadrukte het staatshoofd.

+00.30++

Oekraïne is officieel uitgenodigd om deel te nemen aan eerste bijeenkomst van de “Europese Politieke Gemeenschap” in Praag op 6 oktober meldde de Amerikaanse televisiezender CNN onder verwijzing naar een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Europese Unie. Volgens de functionaris is de ‘Europese Politieke Gemeenschap’ ‘een platform voor de politieke coördinatie van Europese landen over het hele continent’. Het doel van de bijeenkomst in de Tsjechische hoofdstad is het bevorderen van “politieke dialoog en samenwerking om kwesties van gemeenschappelijk belang op te lossen en de veiligheid, stabiliteit en welvaart van het Europese continent te versterken”. Alle Europese landen zijn uitgenodigd voor de top, behalve Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Het is de bedoeling om een ​​reeks rondetafelgesprekken te houden die gewijd zijn aan “vrede en veiligheid, energie en klimaat, de economische situatie, migratie en mobiliteit”.

++00.05++

Gearresteerd in Oekraïne “Poetin’s peetvader” – Oekraïense politicus Viktor Medvedchuk, die werd een deelnemer aan de uitwisseling van krijgsgevangenen, hoewel hij niet deelnam aan vijandelijkhedende FSB was nodig, verklaard Hoofd van de belangrijkste inlichtingendienst (GUR) van het Ministerie van Defensie van Oekraïne, Kirill Budanov. Volgens hem “is dit de persoon door wie de financiering van veel inlichtingennetwerken ging” en “het vullen van het geheime budget van de FSB”, en dat is de reden waarom het Kremlin zoveel “voor hem heeft gevochten”. Als gevolg van de uitwisseling, waarbij Medvedchuk werd overgedragen aan Rusland, keerden 215 gevangenen terug naar Oekraïne.

Kroniek van gebeurtenissen 22 september 14.00 – 23.59 >>>

Kroniek van gebeurtenissen 22 september 00.00 – 13.59 >>>

Zie ook:

Mobilisatie-experts: ‘Het is een teken van de zwakte van Poetin’

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die: ondersteunt HTML5-video

By Peter Kavinsky

Peter Kavinsky is the Executive Editor at cablefreetv.org